Important!
Magazinele NeoLife sunt în curs de unificare, motiv pentru care opţiune de comandă online este blocată.
Puteţi să utilizaţi în continuare site-ul, însă comenzile trebuie lansate pe platforma oficială www.neolifeshop.ro sau telefonic la 0727 317 047

Totul despre Vitamina E

Ce este şi ce rol are Vitamina E?

Vitamina E este un nutrient solubil în grăsimi care se găsește în multe alimente. În organism, acționează ca un antioxidant, ajutând la protejarea celulelor de deteriorarea cauzată de radicalii liberi. Radicalii liberi sunt compuși formați atunci când corpul nostru transformă alimentele pe care le consumăm în energie. Oamenii sunt, de asemenea, expuși la radicalii liberi din mediu, de la fumul de țigară, poluarea aerului și lumina ultravioletă de la soare.

De asemenea, organismul are nevoie de vitamina E pentru a-și spori sistemul imunitar, astfel încât să poată lupta împotriva bacteriilor și virusurilor invadatoari. Aceasta mai ajută la lărgirea vaselor de sânge și la prevenirea coagulării sângelui în ele. În plus, celulele folosesc vitamina E pentru a interacționa între ele și pentru a îndeplini multe funcții importante.

De câtă Vitamină E am nevoie?

Cantitatea de vitamina E de care ai nevoie în fiecare zi depinde de vârsta ta. Cantitățile medii zilnice recomandate sunt enumerate mai jos în miligrame (mg).

Vitamina C cu eliberare treptată

Vitamina E – Ulei din germeni de grâu

116.04 lei Preţ informativ
Etapa de viață Recomandare*
Naștere până la 6 luni 4 mg
Sugarii 7–12 luni 5 mg
Copii 1–3 ani 6 mg
Copii 4–8 ani 7 mg
Copii între 9-13 ani 11 mg
Băieți adolescenți 14-18 ani 15 mg
Fete adolescente de 14-18 ani 15 mg
Bărbați adulți 15 mg
Femei adulte 15 mg
Adolescente gravide 15 mg
Femeile gravide 15 mg
Adolescente care alăptează 19 mg
Femei care alăptează 19 mg
*doza zilnică recomandată conform Institutului Național de Sănătate S.U.A

Ce alimente conţin Vitamina E?

Vitamina E se găsește în mod natural în alimente și se adaugă la unele alimente fortificate. Puteți obține cantități recomandate de vitamina E consumând o varietate de alimente, inclusiv următoarele:

  • Uleiurile vegetale precum germenii de grâu, floarea soarelui și șofranul sunt printre cele mai bune surse de vitamina E.
  • Uleiurile de porumb și soia oferă, de asemenea vitamina E.
  • Nucile, alunele și, în special, migdalele, semințele (precum semințele de floarea soarelui) sunt, de asemenea, printre cele mai bune surse de vitamina E.
  • Legumele verzi, cum ar fi spanacul și broccoli
  • Companiile alimentare adaugă vitamina E la unele cereale pentru micul dejun, sucuri de fructe și alte alimente. Pentru a afla care au vitamina E, consultați etichetele produselor.

Ce se întâmplă dacă nu am suficientă Vitamina E?

Deficitul de vitamina E este foarte rar la persoanele cu un stil de viaţă sănătos. Este aproape întotdeauna legată de anumite boli în care grăsimea nu este digerată sau absorbită în mod corespunzător. Exemple includ boala Crohn, fibroză chistică și anumite boli genetice rare, cum ar fi abetalipoproteinemia și ataxia cu deficiență de vitamina E (AVED). Vitamina E are nevoie de puțină grăsime pentru ca sistemul digestiv să o absoarbă.

Deficitul de vitamina E poate provoca leziuni ale nervilor și mușchilor care duc la pierderea senzației la nivelul brațelor și picioarelor, pierderea controlului mișcării corpului, slăbiciune musculară și probleme ale vederii. Un alt semn al deficienței este un sistem imunitar slăbit.

O cantitate prea mare de Vitamina E poate fi dăunătoare?

Consumul de vitaminei E din alimente nu este riscant sau dăunător. Sub formă de supliment, în funcţie de forma ei (naturala sau sintetică), dozele mari de vitamina E ar putea crește riscul de sângerare (prin reducerea capacității sângelui de a forma cheaguri după o tăietură sau vătămare) și de sângerare gravă în creier (cunoscut sub numele de accident vascular cerebral hemoragic). Din cauza acestui risc, limita superioară pentru adulți este :

  • Vitamina E Naturală (d alpha-tocopherol): 1.500 UI / zi
  • Vitamina E Sintetică (dl alpha-tocopheryl) 1.100 UI / zi
  • Limitele superioare pentru copii sunt mai mici decât cele pentru adulți

*când căutați o formă NATURALĂ de Vitamina E, selectați întotdeauna una care este „d” (nu „dl”) și cuvântul tocoferol se termină cu „ol” (nu „yl”).

Unele cercetări sugerează că administrarea suplimentelor de Vitamina E sintetică, chiar sub aceste limite superioare ar putea provoca daune. Într-un studiu, de exemplu, bărbații care au luat 400 UI (180 mg) de Vitamina E sintetică în fiecare zi timp de câțiva ani au avut un risc crescut de cancer de prostată.

  Această pagină oferă informații care nu ar trebui să ia locul consultărilor medicale. Vă recomandăm să discutați cu medicul sau dieteticianul dvs. despre utilizarea suplimentelor alimentare pentru susţinerea sănătăţii dvs.