Important!
Magazinele NeoLife sunt în curs de unificare, motiv pentru care opţiune de comandă online este blocată.
Puteţi să utilizaţi în continuare site-ul, însă comenzile trebuie lansate pe platforma oficială www.neolifeshop.ro sau telefonic la 0727 317 047

Totul despre Vitamina C

Ce este şi ce rol are Vitamina C?

Vitamina C, cunoscută și sub denumirea de acid ascorbic, este un nutrient solubil în apă, esențial vieții, implicat în producția de anumiți neurotransmițători (substanțe care permit transmisia influxului nervos), în metabolizarea glucozei, a colagenului, a acidului folic și a anumitor aminoacizi, în neutralizarea radicalilor liberi și a nitrozaminelor, în reacții imunologice, care facilitează absorbția fierului la nivelul tubului digestiv.

În organism, Vitamina C acționează ca un antioxidant, ajutând la protejarea celulelor de deteriorarea cauzată de radicalii liberi. Radicalii liberi sunt compuși formați atunci când corpul nostru transformă alimentele pe care le consumăm în energie. Oamenii sunt, de asemenea, expuși la radicalii liberi din mediu, de la fumul de țigară, poluarea aerului și lumina ultravioletă de la soare.

De asemenea, organismul are nevoie de vitamina C pentru a face colagen, o proteină necesară pentru a ajuta la vindecarea rănilor. În plus, vitamina C îmbunătățește absorbția fierului din alimentele pe bază de plante și ajută sistemul imunitar să funcționeze corect pentru a proteja organismul de boli.

De câtă Vitamină C am nevoie?

Cantitatea de vitamina C de care ai nevoie în fiecare zi depinde de vârsta ta. Cantitățile zilnice medii recomandate pentru diferite vârste sunt enumerate mai jos în miligrame (mg). Dacă eşti fumător, adaugă 35 mg la valorile de mai jos pentru a calcula cantitatea totală zilnică recomandată.

Vitamina C cu eliberare treptată

Vitamina C cu eliberare treptată

117.95 lei Preţ informativ
Etapa de viață Recomandare*
Naștere până la 6 luni 40 mg
Sugarii 7–12 luni 50 mg
Copii 1–3 ani 15 mg
Copii 4–8 ani 25 mg
Copii între 9-13 ani 45 mg
Băieți adolescenți 14-18 ani 75 mg
Fete adolescente de 14-18 ani 65 mg
Bărbați adulți 90 mg
Femei adulte 75 mg
Adolescente gravide 80 mg
Femeile gravide 85 mg
Adolescente care alăptează 115 mg
Femei care alăptează 120 mg
*doza zilnică recomandată conform Institutului Național de Sănătate S.U.A

Ce alimente conţin Vitamina C?

Fructele și legumele sunt cele mai bune surse de vitamina C. Puteți obține cantități recomandate de vitamina C consumând o varietate de alimente, inclusiv următoarele:

  • Citrice (cum ar fi portocale și grapefruit) și sucurile lor, precum și piper roșu și verde și kiwi, care au multă vitamina C.
  • Alte fructe și legume cum ar fi broccoli, căpșuni, cantaloupe (pepene galben), cartofi coapte și roșii.
  • Unele alimente și băuturi îmbogățite cu vitamina C. Pentru a afla dacă a fost adăugată vitamina C la un produs alimentar, verificați etichetele produsului.

Conținutul de vitamina C din alimente poate fi redus prin păstrare prelungită și prin gătit. Prepararea prin abur sau microunde poate reduce pierderile din procesare. Din fericire, multe dintre cele mai bune surse alimentare de vitamina C, cum ar fi fructe și legume, sunt consumate de obicei crude.

Ce se întâmplă dacă nu am suficientă vitamina C?

Deficitul de vitamina C este rar. Persoanele care au puțină sau deloc vitamina C (sub aproximativ 10 mg pe zi) timp de mai multe săptămâni pot suferi scorbut. Scorbutul provoacă oboseală, inflamații ale gingiilor, mici pete roșii sau purpurii pe piele, dureri la nivelul articulațiilor, vindecare lentă a rănilor și fire de gheare. Semnele suplimentare de scorbut includ depresia, precum și umflăturile, sângerarea gingiilor și slăbirea sau pierderea dinților. De asemenea, persoanele cu scorbut pot dezvolta anemie. Scorbutul este fatal dacă nu este tratat.

O cantitate prea mare de Vitamina C poate fi dăunătoare?

Consumul excesiv de vitamina C poate provoca diaree, greață și crampe stomacale. La persoanele cu o afecțiune numită hemocromatoză, care determină organismul să stocheze prea mult fier, doze mari de vitamina C ar putea agrava supraîncărcarea fierului și deteriora țesuturile corpului. Limitele superioare zilnice pentru vitamina C sunt enumerate mai jos.

Etapa de viață Limită superioară*
Naștere până la 12 luni Nu este stabilită
Copii între 1-3 ani 400 mg
Copii între 4 și 8 ani 650 mg
Copii între 9-13 ani 1,200 mg
Adolescenți 14-18 ani 1,800 mg
Adulți de 19 ani și mai mari 2,000 mg
*conform Institutului Național de Sănătate S.U.A

  Această pagină oferă informații care nu ar trebui să ia locul consultărilor medicale. Vă recomandăm să discutați cu medicul sau dieteticianul dvs. despre utilizarea suplimentelor alimentare pentru susţinerea sănătăţii dvs.