Important!
Magazinele NeoLife sunt în curs de unificare, motiv pentru care opţiune de comandă online este blocată.
Puteţi să utilizaţi în continuare site-ul, însă comenzile trebuie lansate pe platforma oficială www.neolifeshop.ro sau telefonic la 0727 317 047

Nutriţie pentru un auz sănătos

Urechea este un organ complex care desfășoară o sarcină extrem de impor­tantă: transformă sunetele din jurul nos­tru în impulsuri nervoase pe care creierul nostru le poate intrerpreta. Partea exter­nă a urechii culege sunetele și le dirijea­ză către partea internă, în care sunetul se transmite prin intermediul unui fluid, către celule nervoase specializate nu­mite celule ciliate, care sunt foarte sen­sibile la mișcare. Impulsurile electrice generate în urechea internă se transmit prin nervul acustic până ia creier pentru transpunerea lor în semnale sonore.

Urechea noastră este un instrument proiectat într-o manieră uimitoare, însă îmbătrânirea și daunele produse de me­diul înconjurător pot să producă delica telor sale structuri interne o deteriorare graduală, reducând capacitatea de a percepe sunetele. Problemele auzului sunt cele mai frecvente în cazul bătrâni­lor, dar și în cazul adulților.

CAUZELE SCĂDERII AUZULUI...

După datele Organizației Mondiale a Să­ nătății (OMS). 1 miliard și 100 milioane de persoane pe tot globul sunt expuse riscurilor în ceea ce privește scăderea auzului, din cauza expunerii la zgomot puternic chiar și în scop de recreere. Implicațiile pierderii funcției auditive sunt mult mai mari decât cred în mod obiș­nuit oamenii. Într-un studiu din 2013, oamenii de știință au evaluat ansamblul abilităților cognitive (inclusiv concen­trarea, memoria și capacitatea de pla­nificare) a circa 2000 de adulți. După 6 ani, printre cei care în prima faza a stu­diului aveau probleme cu auzul destul de serioase în așa măsură încât afec­tau și o conversație normala, scăderea capacității cognitive a fost mai mare cu 24% față de cei cu auz normal.

Dacă ești una dintre milioane de persoane care suferă de consecințele scăderii auzului din cauza zgomotului, sau unul dintre milioanele de oamenii care suferă de acufenă cronica (țiuit sau zgomote în urechi), poți cu ușurința să înțelegi impactul debilitant asupra au­zului tău și în consecința asupra calității vieții. Acest tip de tulburări pot să fie ca­uzate de expunerea la un singur impuls zgomotos extrem de puternic, sau din cauza expunerii continue la zgomote de fond ușoare dar constante pe perioa­de îndelungate, la fel se poate întâmplă în activitatea într-o fabrică de tâmplărie sau în alt tip de fabrică . Și activitățile recreative cum ar fi vânătoarea sau tirul, motociclismul, participarea la concerte zgomotoase pot să constituie un risc pentru auz. Experții sunt foarte îngrijo­rați în special de expunerea crescătoare a copiilor la zgomote în aceasta epocă a iPod-ului. Unitatea de măsură a intensității sune­tului este numită decibel; expunerea la sunete de prea mulți decibeli deteriorea­ză auzul și provoacă daune la nivel celular. Atunci când sunt expuse la zgomote foarte puternice, celulele ciliate suferă efectele unui stres oxidativ foarte puter­nic ce poate să le omoare.

DETERIORAREA AUZULUI ODATĂ CU VÂRSTA...

Deteriorarea auzului odată cu vârstă (presbiacuzia) afectează circa 40% din populația în vârstă și este din ce în ce mai răspândită. Presbiacuzia se referă la o pierdere a capacității auditive din cauza degenerării cohleare în urma îm­bătrânirii. Deoarece este asociată îm­bătrânirii celulare, este un proces lent care adesea nu este observat. În pre­zent medicii pot să utilizeze istoricul familial, modalitățile de apariție și evoluția precum și teste audiometrice pentru a estima scăderea auzului. Însă atât o bună monitorizare și o gestionare optimă a acestei probleme cât și recurgerea la aparate auditive pentru a amplifica su­netul, pot să ajute la îmbunătățirea calității vieții multor persoane.

ELEMENTE NUTRIȚIONALE PENTRU URECHI

Numeroase studii clinice au evidențiat și că elemente nutriționale specifice pot să sprijine sănătatea corpului în general și sistemul auditiv în special. Totul începe cu o alimentație bogată și variată, având grija să consumam ali­mente bogate în magneziu, acizi grași omega-3, vitamina A și E, acid folic, vi­tamina B12, vitamina D și zinc.

Produse recomandate în articol

Kal-Mag Plus D - Calciu Magneziu şi Vitamina D3

Kal-Mag Plus D - Calciu Magneziu şi Vitamina D3

76.41 lei Preţ informativ
Nutriţie integrală Pro Vitality+

Nutriţie integrală Pro Vitality+

201.39 lei Preţ informativ
Vitamina E – Ulei din germeni de grâu

Vitamina E – Ulei din germeni de grâu

116.04 lei Preţ informativ
Salmon Oil Plus - Cei 8 acizi graşi tip Omega 3

Salmon Oil Plus - Cei 8 acizi graşi tip Omega 3

113.55 lei Preţ informativ

  Această pagină oferă informații care nu ar trebui să ia locul consultărilor medicale. Vă recomandăm să discutați cu medicul sau dieteticianul dvs. despre utilizarea suplimentelor alimentare pentru susţinerea sănătăţii dvs.