
Inima este mușchiul din corpul care muncește cel mai intens. Bate de mai bine de 100.000 de ori și pompează mai bine de 10.000 de litri de sânge în corp în fiecare zi. Fară o inimă care să funcționeze corect, corpul este privat de oxigen sau de nutrienții de care are nevoie pentru a funcționa în condiții optime. Din acest motiv este important să se mențină sănătatea cardiovasculară - deoarece are impact asupra fiecărei părți din corp. Oricum, în ciuda progreselor din medicina și din tehnologie, bolile cardiovasculare continua să fie principala cauză de moarte în lume. Pe cât aceste boli tind să afecteze bărbații mai devreme, aceste boli ating ambele sexe și pot să constituie o problemă severă, care duce la spitalizări frecvente și la prescrierea de medicamente.
Vestea buna este că funcționarea normală a inimii poate fi obţinută cu o alimentația sănătoasă și un stil de viață activ. Diferite studii științifice continuă să demonstreze rolul exercițiilor fizice, al nutriției și a unei alimentații sănătoase care contribuie la sănătatea inimii.
Exercițiile fizice și sănătatea cardiovasculară
Unul dintre cele mai bune lucruri pe care puteți să le faceți pentru inima dumneavoastră este să faceți mișcare! Stilul nostru de viață sedentar ne supune riscului de a dezvolta boli cardiovasculare, deoarece inima nu lucrează la potențialul maxim și slăbește în timp. A fi activi este una dintre modalitățile principale pentru îmbunătățirea sănătății generale a inimii. Beneficiile includ nivele imbunatatile de colesterol și grăsimi, reducerea inflamației arterelor, pierderea în greutate, vase sanguine mai elastice și o presiune a sângelui mai bună. Copiilor și adolescenților, US Department of Health and Human Services recomandă minimum o ora de activitate fizică pe zi, care să includă activități de întărire a mușchilor și oaselor cel puțin de trei ori pe săptămână. Pentru adulți, recomandarea săptămânală este de 150 de minute de exerciții moderat intense. 75 de minute de exerciții foarte intense, sau o combinație dintre cele doua. O strategie bună pentru cei care nu sunt în mod curent activi este aceea de a începe cu plimbări, după care să încerce gradual să mărească durata sau distanța.
Omega-3
American Heart Association recomandă minimum două porții de pește gras pe săptămână pentru a sprijini sănătatea inimii, dintr-un motiv serios. O amplă evidență științifică sprijină rolul pe care acizii grași omega-3 îl joacă în sprijinirea sănătății inimii, reducând nivelul trigliceridelor în sânge (EPA și DHA contribuie la menținerea unui nivel normal de trigliceride în sânge iar efectul benefic se obține cu un aport zilnic de 2g de EPA și DHA), reduc presiunea sângelui (EPA și DHA contribuie la menținerea unei presiuni normale a sângelui iar efectul benefic se obține cu un aport zilnic de 3g de EPA și DHA). Deasemenea, un studiu publicat de un consorțiu global de cercetători, cu numele “Fatty Acids and Outcomes Research Consortium", prescurtat FORCE, a oferit alte date care confirmă cât de importanți sunt acizii grași omega-3 din pește și unele alimente vegetale pentru funcționarea inimii. Rezultatele provin din diferite și ample studii efectuate în 16 țări care au inclus un total de peste 45.639 de participării. Aceste date reprezintă cele mai complete informații până în prezent, despre cum omega-3 pot să influențeze sănătatea inimii și confirmă importanța consumului de peste bogat în omega-3.