
Imaginează-ți un peisaj spectaculos în unul dintre acele momente în care simțurile se activează la maxim, mirosul proaspăt al unei păduri de poveste, corpul învăluit în căldură soarelui și privirea care cuprinde peisajul maiestuos, a cărui frumusețe iți taie respirația. Aceasta articol este focalizat pe cum nutriția poate să te ajute să-ţi menţii sănătatea ochilor în așa fel încât să poți aprecia din plin frumusețea naturii.
OCHII, CARE ESTE PROBLEMA?
Ochii noștri sunt organe de simt de o importanță extremă, care generează imaginile vizuale care ne ajută să înțelegem lumea din jurul nostru. Însă, încă de la vârsta de 30 de ani pot să intervină o serie de schimbări legate de îmbătrânire. Creșterea numărului de ore petrecute în fața ecranului calculatorului sau cu dispozitivele mobile duce la creșterea simptomelor legate de uscăciunea oculară, (care odată era o problema în special pentru cei de vârstă înaintată) care afectează 48% dintre adulți.
Deasemenea, odată cu vârstă se poate schimba și forma pupilei, iar ochiul este mult mai puțin hidratat față de cât ar avea nevoie. Cristalinul și corneea devin mai puțin transparente și câmpul vizual se restrânge. La 60 de ani, diametrul pupilei ar putea să se restrângă cu o treime față de cel al unui tânăr de 20 de ani. La vârstă de 65 de ani, aproape o treime dintre adulți se confruntă cu o reducere a câmpului vizual în urma îmbătrânirii și peste 246 milioane de persoane din lume au o insuficiență vizuală moderată sau gravă.
O VESTE BUNĂ PENTRU OCHI...
Vestea bună este că un număr tot mai mare de studii clinice au arătat cum unele elemente nutriționale contribuie la păstrarea unei vederi normale.
ALIMENTE CARE PROTEJEAZĂ VEDEREA...
Primul lucru care se poate face pentru a păstra sănătatea propriilor ochi este respectarea unei diete sănătoase. Printre alimentele bogate în fitonutrienti utili pentru sănătatea ochilor se numără:
- Morcovii, ardeii, dovleacul și cartofii dulci: aceste alimente sunt bogate în beta-caroten, care se poate transforma în vitamina A. Vitamina A contribuie la menținerea unei vederi normale.
- Somon, sardine și hering: sunt surse bogate în acizi grași omega-3. DHA contribuie la menținerea unei vederi normale, iar consumul de DHA de către femeile însărcinate sau care alăptează contribuie la dezvoltarea normală a vederii fătului sau a copilului alăptat.
- Grepfrut, căpșuni şi varza de Bruxelles: sunt surse excepționale de vitamina C. Alte alimente bogate în vitamina C sunt și papaya, portocale și ardei. Vitamina C ajută la protecția celulelor contra stresului oxidativ.
- Curcan, stridii și crab: aceste alimente sunt bogate în zinc, un element nutrițional esențial pentru păstrarea unei vederi normale. Zincul este prezent și în ouă, arahide și cereale integrale.
- Semințe, nuci și germeni de grâu: conțin uleiuri sănătoase și vitamina E. Vitamina E contribuie la protejarea celulelor de stresul oxidativ.
SUPLIMENTE NUTRITIVE ÎN SPRIJINUL UNEI VEDERI MAI BUNE...
Exista dovezi științifice semnificative în sprijinul rolului unor anumite elemente nutriționale în protecția sănătății ochilor odată cu înaintarea în vârstă. Oricum, numai alimentația nu poate să fie suficientă pentru a putea obține toate elementele nutriționale în cantitatile necesare pentru a sprijini sănătatea optimă a ochilor. În acele cazuri, suplimentele nutriționale constituie un optim instrument pentru a acoperi carențele nutriționale. National Eye Institute (NEI), o divizie a National Institutes o f Health din Statele Unite (NIH). a dus la un studiu de durată de 10 ani numit AREDS (Age Related Eye Disease Study). Studiul a evidențiat că o combinație de vitamine, minerale și carotenoidi poate să ajute la susținerea sănătății oculare.