Important!
Magazinele NeoLife sunt în curs de unificare, motiv pentru care opţiune de comandă online este blocată.
Puteţi să utilizaţi în continuare site-ul, însă comenzile trebuie lansate pe platforma oficială www.neolifeshop.ro sau telefonic la 0727 317 047

Beneficiile exerciţiilor fizice asupra sănătăţii femeilor
Acest articol vine în continuarea celui despre: Nutriție pentru femei

Exercițiul fizic și PMS

O strategie alternativă pentru a menține echilibrul și a diminua simptomele menstruației, implică includerea în stilul de viață a activității fizice regulate. În legătură cu simptomele PMS, au fost făcute unele cercetări pentru a evalua efectele exercițiului fizic. Cum efectele PMS pot fi diferite, de la balonări la dureri de spate, la retenția hidrică, la oboseală și transpirații , este imperativ să stabilim strategii ce pot conduce la ameliorări ale acestor tipologii de simptome.

Într-un studiu ce a implicat 30 de tinere femei cu vârste cuprinse intre 16 și 20 de ani, au fost înregistrate diverse rezultate pozitive privind capacitatea exercițiului fizic de a ameliora simptomele PMS. Grupul, alaturi de includerea exercitului fizic timp de 3 luni, a beneficiat de aportul a 50 mg pe zi de vitamina B6 și 1200 mg de calciu, în timp ce alt grup a primt aceeași cantitate de suplimente dar fară activitate fizică. Rezultatele acestui studiu au demonstrat că programul de exerciții fizice alături de nutrienţi, îmbunătățește punctajele privind anxietatea, depresia, crampe menstruale, dureri de spate și a simptomelor în general, așa cum a rezultat în chestionarele de după studiu.

Necesitățile atletelor

Atletele pot fi supuse unor antrenamente riguroase pentru a atinge propriile obiective. Aceasta situație este valabilă și pentru iubitoarele de fitness. Un set de preocupări pentru femeile ce mențin un nivel înalt și constant de activitate fizică îl reprezintă “triadele atletelor” și adoptarea unui stil de viață vegetarian/vegan. Pentru atlete sunt trei condiții diverse ce sunt cunoscute sub numele de triadele atletelor, mai cunoscută ca fiind deficiența de energie relativa în sport (RED-S). RED-S include trei condiții: Densitate minerală redusă (BMD), amenoree, menstruație disfuncţională și nivel scăzut de energie.

  1. La atlete ce fac un sport care necesită o masă corporală scăzută, sau un anume profil fizic, pot foarte des să se regăsească în RED-S. Femeile se pot regăsi în toate sau doar în una din toate aceste condiții ce sunt interconectate. Un BMD scăzut se poate regăsi la atlete, cu o incidență în slăbirea oaselor, sau osteopenie, între 22% și 50% la femei și cu o incidenta mai scăzută, între 0 și 13% la atletele cu osteoporoza.
  2. O alta condiție este nivelul scăzut de energie, derivat dintr-o “alimentație dezordonata”- aceste modele alimentare tind să fie comune atletelor. În particular, înainte de competiție, aceste modele pot fi foarte problematice. Când aportul de alimente este inadecvat în ceea ce privește nevoia energetică, aportul multor nutrienți importanți poate fi inferior necesitaților.
  3. Cea de a treia condiție a RED-S este amenoreea și aceasta din urmă poate fi datorata unor cauze genetice, stres, sau aport inadecvat de alimente (aceasta subliniază legătură intre alimentația “dezordonata” și amenoree). Sunt doua tipuri de amenoree, amenorea primară, ce face referire la categoria la care exista o întârziere a vârstei la care femeia are ciclu, și amenoreea secundară, ce reprezintă pierderea ciclului cu până la 90 de zile (absenta ciclului pentru mai bine de 90 de zile de la menarha).

Multe atlete pot fi chiar vegetariene sau vegane iar acest tip de dietă, în mod particular în lumea sportivă poate solicita o atenție marită asupra aportului de nutrienți. Antrenamentele grele pentru unele atelete pot solicita un aport energetic crescut și, de multe ori, dietele bazate pe vegetale pot să nu fie în măsură să furnizeze cantități suficiente de energie, datorită conținutului excesiv de fibre.

Recomandările pentru atlete, pe durata antrenamentelor, ar fi acelea de a asigura consumul unor surse adecvate de carbohidrați, cum ar fi cerealele, fructe, legume și surse vegetale suplimentare de proteine, cum ar fi produsele pe baza de soia, fasole, linte, tofu, fructe uscate, semințe și unele cereale (cum ar fi quinoa). O atenție marită la aportul de fier, zinc, calciu, vitamina B12 și riboflavina este recomandată.

Așa cum am explicat mai înainte, printr-un aport scăzut de alimente, există riscul unei scăzute disponibilități de energie (LEA) pentru atlete, și acest risc pare a fi unul major la atletele vegetariene. Alte sfaturi pentru atletele vegetariene sunt legate de asigurarea unui aport adecvat de carbohidrați (de 3 la 10g de carbohidrați pe Kg de masă corporală pe zi) pentru antrenamente iar pentru antrenamentele repetitive, un aport adecvat de proteine, pe baza tipului și intensității exercițiilor, și grăsimi alimentare ce ajută la absorbția acizilor grași esențiali și vitaminelor liposolubile, cum ar fi vitamina D și A.

Mușchii și menopauza

Concomitent cu preocuparea legata de sănătatea oaselor pe durata menopauzei, se pare că ar trebui să vă preocupaţi și cu privire la schimbările caracteristice ce se manifestă în masa musculară a femeilor în aceasta perioada. În mod normal, masa musculară începe să scadă în jurul celei de a cincea decade de viață, moment în care se observă că masa musculară poate iniția un declin de 0,6% pe an după menopauză. Pierderea de masa musculară odată cu îmbătrânirea este cunoscută sub numele de sarcopenie și include și pierderea de forță musculară.

Alte aspecte pot contribui la sarcopenie şi anume inactivitatea fizică, o dietă dezechilibrată, stresul oxidativ și inflamațiile, și acestea pot atrage consecinte extreme cum ar fi forță musculara redusă, dezechilibre funcționale și dizabilități fizice. Exercițiul de rezistentă poate ajuta la prevenirea sau controlul sarcopeniei și unele exemple de exerciții le includ pe acelea pentru pectorali, bicepși, gambe și pulpe. Multe exerciții pot fi direcționate spre diverse parți ale corpului iar repetițiile și intensitatea pot fi crescute într-un proces gradual.

Concluzii

Femeile, cu siguranță au nevoie să îşi asigure un stil de viață sănătos pentru a fi în măsură să înfrunte toate provocările lansate de viață! De aceea este atât de important să asimilaţi nutrienții de care corpul are nevoie – o alimentație bazată pe alimente integrale, ce include nutrienți și fitonutrienti din fructe și legume, cereale integrale, omega-3 și proteine slabe. Iată de ce integratori asemeni lui Pro Vitality+ pot constitui o parte importantă a acelor fundamente de care femeile au nevoie pe parcursul întregii vieți, ajutandu-le astfel să completeze lacunele nutriționale pe care adesea le au.

Produse recomandate în articol

Nutriţie integrală Pro Vitality+

Nutriţie integrală Pro Vitality+

201.39 lei Preţ informativ
Kal-Mag Plus D - Calciu Magneziu şi Vitamina D3

Kal-Mag Plus D - Calciu Magneziu şi Vitamina D3

76.41 lei Preţ informativ
Salmon Oil Plus - Cei 8 acizi graşi tip Omega 3

Salmon Oil Plus - Cei 8 acizi graşi tip Omega 3

113.55 lei Preţ informativ
Formula IV – Vitamine şi Minerale

Formula IV – Vitamine şi Minerale

175.56 lei Preţ informativ

  Această pagină oferă informații care nu ar trebui să ia locul consultărilor medicale. Vă recomandăm să discutați cu medicul sau dieteticianul dvs. despre utilizarea suplimentelor alimentare pentru susţinerea sănătăţii dvs.