Important!
Magazinele NeoLife sunt în curs de unificare, motiv pentru care opţiune de comandă online este blocată.
Puteţi să utilizaţi în continuare site-ul, însă comenzile trebuie lansate pe platforma oficială www.neolifeshop.ro sau telefonic la 0727 317 047

Factorii cheie pentru a avea oase sănătoase

Adesea ne gândim că problemele oso­ase au legătură cu vârsta avansată, însa trebuie să recunoaștem că bazele pen­tru sănătatea sistemului osos se pun în anii copilăriei. Mesajul cheie care este lansat de toți experții este că o nutriție corectă toată viață poate face diferență în ceea ce privește sănătatea oaselor.

Vârful de masă și dezvoltare osoasă este prestabilită genetic. Oricum, o nutriție co­rectă poate ajuta copiii și adolescenții să atingă deplinul potențial genetic pentru o sănătate osoasa optima. Adolescența este o perioadă extrem de critică pentru dezvoltarea scheletului, pe durata căreia se acumulează mai bine de jumătate din masa osoasă. Un recent articol, care re­zuma rolul jucat de nutriție în menținerea unor oase sănătoase, descrie câțiva dintre nutrienții cheie care sunt necesari pe du­rata acestei faze:

Calciul

Nu este necesar doar pen­tru menținerea oaselor sănătoase, ci și pentru contribuția sa la funcția neuro­transmițătoare normala și la funcționa­rea normală a mușchilor. Copii cu vârste cuprinse între 4 și 8 ani ar trebui să consume 1.000 mg/zi, în timp ce co­piii mai mari și adolescenții (9-18 ani) ar trebui să ajungă la 1.300mg/zi. Teore­tic, nu ar trebui să fie greu de respectat acest nivel, dat fiind că un pahar de lapte sau unul de iaurt pot să furnizeze până la 300mg de calciu. Oricum, atingerea acestei recomandări zilnice continua să fie o provocare pentru majoritatea co­piiilor. Datele de la National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) 2005-2006 arată că mai bine de 85% din fetele adolescente de la 9 la 13 ani din Statele Unite nu respectă recoman­dările zilnice de aport de calciu.

Vitamina D

Este necesară pentru cre­șterea și dezvoltarea normala a oaselor copiilor. Aceasta contribuie la absorbția și la utilizarea normală a calciului și la menținerea unui nivel normal a calciului în sânge. Un aport insuficient din ace­asta vitamina "a soarelui" este întâlnit frecvent la tineri, întratât încât autori­taţile din domeniul sănătății recomandă folosirea de suplimente pentru nou-na­scuți și pentru copiii mici, pentru a-i ajuta să atingă dozele zilnice recomandate de 400 Ul pentru nou-născuți cu vârstă până la 1 an și 600UI pentru copiii mai mari de un an și adolescenți.

Proteinele

Constituie până la 50% din volumul osos și este necesar să se fur­nizeze zilnic proteine prin dietă pentru a putea să se mențină oasele sănătoase.


ln mod ideal, copiii ar putea să consume toți nutrienții de care au nevoie prin intermediul alimentelor pe care le manan­că însa datele arată că acest lucru nu se întâmplă. Părinții încearcă să își ajute copiii să acopere carentele alimentare, oferindu-le alimente bogate în nutrienți, care au o valoare nutrițională ridicată și un aport scăzut de calorii goale din za­hăr adăugat și grăsimi trans și saturate. Oricum, acest lucru nu este mereu posibil și nici realist. ln mod trist, alimentele proce­sate care constituie cea mai mare parte din alimentația occidentala, sunt adesea sărăcite de acei nutrienți de care copii au mai multă nevoie. ln realitate, un studio din 2008 efectuat în Canada a arătat că 89% din alimentele din comerț destinate alimentației copiiilor sunt caracterizate de o scăzută calitate nutrițională - sunt bo­gate în zahăr, grăsimi și sodiu - în ciuda afirmațiilor de pe etichetă care le prezinta ca "sursă pentru șase nutrienți esentia­li" sau "sursă de calciu". Deasemenea, părinții, adesea se plâng cât de greu este să îi facă pe copii să mănânce alimente sănătoase.

lată cum își pot face loc su­plimentele. Suplimentele nutriționale din surse alimentare integrale oferă o nutriție de care copiii au nevoie pentru echilibrul sinergic prevăzut de natura. Deci, părinții trebuie să facă tot posibilul pentru a oferi o alimentație sănătoasă copiiilor lor, dar în același timp trebuie să recunoască faptul că experții în nutriție sunt de acord cu fap­tul că suplimentele pot să ajute la acope­rirea carentelor, în special dacă copilul nu are poftă de mâncare sau este mofturos la mâncare.

Produse recomandate în articol

Kal-Mag Plus D - Calciu Magneziu şi Vitamina D3

Kal-Mag Plus D - Calciu Magneziu şi Vitamina D3

76.41 lei Preţ informativ
Nutriţie integrală Pro Vitality+

Nutriţie integrală Pro Vitality+

201.39 lei Preţ informativ
Full motion - supliment cu glucozamină pentru mobilitate

Full motion - supliment cu glucozamină pentru mobilitate

134.82 lei Preţ informativ
Shakeuri pentru nutriţie şi controlul greutăţii

Shakeuri pentru nutriţie şi controlul greutăţii

241.22 lei Preţ informativ

  Această pagină oferă informații care nu ar trebui să ia locul consultărilor medicale. Vă recomandăm să discutați cu medicul sau dieteticianul dvs. despre utilizarea suplimentelor alimentare pentru susţinerea sănătăţii dvs.