
Adesea ne gândim că problemele osoase au legătură cu vârsta avansată, însa trebuie să recunoaștem că bazele pentru sănătatea sistemului osos se pun în anii copilăriei. Mesajul cheie care este lansat de toți experții este că o nutriție corectă toată viață poate face diferență în ceea ce privește sănătatea oaselor.
Vârful de masă și dezvoltare osoasă este prestabilită genetic. Oricum, o nutriție corectă poate ajuta copiii și adolescenții să atingă deplinul potențial genetic pentru o sănătate osoasa optima. Adolescența este o perioadă extrem de critică pentru dezvoltarea scheletului, pe durata căreia se acumulează mai bine de jumătate din masa osoasă. Un recent articol, care rezuma rolul jucat de nutriție în menținerea unor oase sănătoase, descrie câțiva dintre nutrienții cheie care sunt necesari pe durata acestei faze:
Calciul
Nu este necesar doar pentru menținerea oaselor sănătoase, ci și pentru contribuția sa la funcția neurotransmițătoare normala și la funcționarea normală a mușchilor. Copii cu vârste cuprinse între 4 și 8 ani ar trebui să consume 1.000 mg/zi, în timp ce copiii mai mari și adolescenții (9-18 ani) ar trebui să ajungă la 1.300mg/zi. Teoretic, nu ar trebui să fie greu de respectat acest nivel, dat fiind că un pahar de lapte sau unul de iaurt pot să furnizeze până la 300mg de calciu. Oricum, atingerea acestei recomandări zilnice continua să fie o provocare pentru majoritatea copiiilor. Datele de la National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) 2005-2006 arată că mai bine de 85% din fetele adolescente de la 9 la 13 ani din Statele Unite nu respectă recomandările zilnice de aport de calciu.
Vitamina D
Este necesară pentru creșterea și dezvoltarea normala a oaselor copiilor. Aceasta contribuie la absorbția și la utilizarea normală a calciului și la menținerea unui nivel normal a calciului în sânge. Un aport insuficient din aceasta vitamina "a soarelui" este întâlnit frecvent la tineri, întratât încât autoritaţile din domeniul sănătății recomandă folosirea de suplimente pentru nou-nascuți și pentru copiii mici, pentru a-i ajuta să atingă dozele zilnice recomandate de 400 Ul pentru nou-născuți cu vârstă până la 1 an și 600UI pentru copiii mai mari de un an și adolescenți.
Proteinele
Constituie până la 50% din volumul osos și este necesar să se furnizeze zilnic proteine prin dietă pentru a putea să se mențină oasele sănătoase.
ln mod ideal, copiii ar putea să consume toți nutrienții de care au nevoie prin intermediul alimentelor pe care le manancă însa datele arată că acest lucru nu se întâmplă. Părinții încearcă să își ajute copiii să acopere carentele alimentare, oferindu-le alimente bogate în nutrienți, care au o valoare nutrițională ridicată și un aport scăzut de calorii goale din zahăr adăugat și grăsimi trans și saturate. Oricum, acest lucru nu este mereu posibil și nici realist. ln mod trist, alimentele procesate care constituie cea mai mare parte din alimentația occidentala, sunt adesea sărăcite de acei nutrienți de care copii au mai multă nevoie. ln realitate, un studio din 2008 efectuat în Canada a arătat că 89% din alimentele din comerț destinate alimentației copiiilor sunt caracterizate de o scăzută calitate nutrițională - sunt bogate în zahăr, grăsimi și sodiu - în ciuda afirmațiilor de pe etichetă care le prezinta ca "sursă pentru șase nutrienți esentiali" sau "sursă de calciu". Deasemenea, părinții, adesea se plâng cât de greu este să îi facă pe copii să mănânce alimente sănătoase.
lată cum își pot face loc suplimentele. Suplimentele nutriționale din surse alimentare integrale oferă o nutriție de care copiii au nevoie pentru echilibrul sinergic prevăzut de natura. Deci, părinții trebuie să facă tot posibilul pentru a oferi o alimentație sănătoasă copiiilor lor, dar în același timp trebuie să recunoască faptul că experții în nutriție sunt de acord cu faptul că suplimentele pot să ajute la acoperirea carentelor, în special dacă copilul nu are poftă de mâncare sau este mofturos la mâncare.